Έκταση περιοχής
500 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Είδη φυτών
1200

Ενδημικά είδη φυτών
18

Etherea βότανα
2

Ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, δεσπόζει ο Όλυμπος. Ο ψηλότερος ορεινός όγκος της χώρας, συνδέεται άρρηκτα τόσο με την αρχαία λατρεία όσο και με μερικούς από τους πιο σπάνιους εκπροσώπους της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας.
Από τις ρίζες του στις ακτές του Αιγαίου ως την κορυφή του Μύτικα, ο Όλυμπος φιλοξενεί στα 500 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα της επιφάνειάς του ένα μοναδικό καλειδοσκόπιο άγριας ζωής: έρα από την πλούσια πανίδα του (32 είδη θηλαστικών, 108 είδη πτηνών και σημαντικό αριθμό αμφιβίων, ερπετών και πεταλούδων) σημαντικός είναι και ο πλούτος της χλωρίδας του. Με δεδομένο το έντονο ανάγλυφο, τη μικρή απόσταση από τη θάλασσα και την πληθώρα διάφορων εδαφοκλιματικών συνθηκών, υπάρχουν σημεία όπου οι ζώνες βλάστησης στις οποίες χωρίζεται δεν είναι σαφώς καθορισμένες, μιας και παρατηρούνται αλληλοδιεισδύσεις ειδών από τη μία στην άλλη. Ο αριθμός των φυτικών ειδών είναι εντυπωσιακός: ερίπου 1.200, από τα οποία τα 18 είναι ενδημικά.
Αυτή την περιοχή επιλέξαμε ως ιδανική για να καλλιεργήσουμε etherea…

sideritis-scardica

Sideritis Scardica

oregano

Oregano

Από τον αιγιαλό μέχρι τα 300 μέτρα υψόμετρο, όπου απαντώνται πολλά αλόφυτα, το θυμάρι (Coridothymus capitatus), η λυγαριά (Vitex agnus-castus), ο κράταιγος (Crataegus monogyna), κ.ά.

Μεταξύ 300 και 600 μέτρων υψόμετρο, με κυρίαρχο φυτό το Quercus coccifera (πρίνος- πουρνάρι). – Τη δασική -μεταξύ 500 και 1.500 μέτρων- όπου από δέντρα κυριαρχούν η μαύρη πεύκη (Pinus nigra), η οξιά (Fagus sylvatica) και η ελάτη (Abies borisii-regis), ενώ συναντάμε και πολλά ενδιαφέροντα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά όπως ο σιδερίτης (Sideritis scardica), η ρίγανη (Οriganum vulgare) και διάφορα είδη φασκόμηλου (Salvia spp.) και αχιλλέας (Achillea spp.). Στα μεγάλα υψόμετρα αυτής της ζώνης απαντάται η ενδημική πεύκη του Ολύμπου (Pinus heldreichii).

Την αλπική, πάνω από τα 2.500 μέτρα, όπου απουσιάζουν τα δέντρα, συναντάμε όμως σπάνια και ενδημικά φυτά (Achillea ambrosiaca, Cerastium theophrasti, Omphalodes luciliae, Festuca olympica κ.ά.) Στη νοτιοδυτική πλευρά του Ολύμπου βρίσκεται η περιοχή του υθίου. Ένας τόπος με ξεχωριστή ιστορία, από εδώ θεωρείται πως πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος στην πορεία του προς τη Θεσσαλία.

Ιδιαίτερες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες. ρόκειται για τον συνδυασμό ασβεστολιθικών εδαφών με καλή αποστράγγιση και ενός ιδιαίτερου μικροκλίματος που χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα. Όλα τα παραπάνω ευνοούν την παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια.

Ελληνικα