Τσάι του βουνού / Σιδερίτης

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πήρε το όνομά του από τον σίδηρο (Fe) που περιέχει. Κάποιοι άλλοι εξαιτίας της ικανότητάς του να θεραπεύει τις πληγές που προκαλούνται από σιδερένια αντικείμενα. Τέλος υπάρχει και η άποψη που υποστηρίζει πως η ονομασία του οφείλεται στο σχήμα των δοντιών του κάλυκα, που μοιάζουν με αιχμή λόγχης. Η προέλευση του ονόματος του σιδερίτη μπορεί να μην είναι σαφής, δεδομένο όμως θεωρείται ότι οι ευεργετικές ιδιότητές του είναι πολλές και ευρύτατες.

 

Έχει αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα η χρήση του τονώνει τον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς να ερεθίζει το νευρικό σύστημα σε αντίθεση με άλλα ροφήματα, για παράδειγμα ο καφές ή το τσάι, εξαιτίας της έλλειψης καφεΐνης.

 

Ο Sideritis Scardica αναγνωρίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ως παραδοσιακό φυτικό φάρμακο κατά του βήχα και για την ευστόμαχη δράση του.

 

ρόσφατη μελέτη από το ανεπιστήμιο του Magdeburg από τον καθηγητή Dr Jens Pahnke έδειξε ότι ο Σιδερίτης μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις της νόσου Alzheimer.

 

Ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ο Σιδερίτης συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου και μπορεί να αποτελέσει παράγοντα καλής υγείας και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού.

Συστατικά
2 κουτ.σούπας τσάι του βουνού
250 ml νερό
Μέλι ή ζάχαρη, κανέλα (προαιρετικά)

Ένα αναζωογονητικό αφέψημα, που μπορείτε να απολαύσετε είτε μία κρύα νύχτα του χειμώνα, είτε μία ζεστή μέρα του καλοκαιριού.
Καλή σας απόλαυση!

Ζεστό αφέψημα
Χρόνος προετοιμασίας : 2 λεπτά
Χρόνος αναμονής : 5-6 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 8 λεπτά

Διαδικασία
Ζεσταίνετε το νερό και το αφαιρείται από την φωτιά πριν από το σημείο βρασμού.
ροσθέτετε το τσάι του βουνού, σκεπάζετε το σκεύος και το αφήνετε για 5-6 λεπτά.
Σουρώνετε το τσάι σε μία κούπα και προσθέτετε μέλι ή ζάχαρη και λίγη κανέλα για περισσότερη γεύση.

Συστατικά
4 κουτ.σούπας τσάι του βουνού
250 ml νερό
Μέλι ή ζάχαρη, κανέλα (προαιρετικά)

Κρύο αφέψημα
Χρόνος προετοιμασίας : 2 λεπτά
Χρόνος αναμονής : 6-8 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 10 λεπτά

Διαδικασία
Ζεσταίνετε το νερό και το αφαιρείται από την φωτιά πριν από το σημείο βρασμού.
ροσθέτετε το τσάι του βουνού, σκεπάζετε το σκεύος και το αφήνετε για 6-8 λεπτά.
Σουρώνετε το τσάι σε ένα σέικερ και προσθέτετε 3 μεγάλα παγάκια, μία κουτ. του γλυκού μέλι, λίγη κανέλα και χτυπήστε το καλά.
Βάζετε το ρόφημα σε ένα ποτήρι γεμάτο με παγάκια, μπορείτε να προσθέσετε μία φέτα λεμόνι για περισσότερη γεύση.

Υλικά (για 6-7 τηγανίτες)
1 1/2 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κούπα γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα ρόφημα τσάι του βουνού (σιδερίτη) σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό
2 κουτ.σουπ. βούτυρο λιωμένο
2 κουτ.σουπ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Βούτυρο για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι σιδερίτη
2 φλυτζάνια ρόφημα σιδερίτη
1 φλυτζάνι καστανή ζάχαρη
1 κουτ.γλ. χυμό λεμονιού

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Φρέσκα φρούτα εποχής

Τηγανίτες με τσάι του βουνού

Τα pancakes, μια επιλογή πρωινού με καταγωγή από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με ένα δικό μας twist. Χορταστικές, λαχταριστές τηγανίτες, με άρωμα και γεύση από την ελληνική φύση και ό,τι καλύτερο προσφέρει.

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε ένα αρκετά δυνατό τσάι του βουνού. Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα μέχρι να αφρίσουν. ροσθέτουμε το γάλα, το ρόφημα σιδερίτη και το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μίγμα. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5-6 λεπτά.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο, ρίχνουμε 3 κουτ.σουπ. από το χυλό και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια της τηγανίτας. Γυρίζουμε και συνεχίζουμε το τηγάνισμα.

Σιρόπι Σιδερίτη
Βάζουμε τα υλικά στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε στην αρχή και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 10-15 λεπτά ή έως ότου μελώσει.

Ελληνικα