Origanum Vulgare spp Hirtum

«Το φυτό που αντανακλά τη λαμπρότητα του βουνού». Αυτό σημαίνει το όνομα ρίγανη, που αποτελεί σύνθετο των λέξεων «όρος» και «γάνος» (λαμπρότητα). Μια ετυμολογία που εν μέρει τη δικαιολογεί ακόμα και σήμερα, μιας και αποτελεί ένα φυτικό είδος που κατέχει μια λαμπρή θέση στον χάρτη των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Ειδικά η ελληνική ρίγανη (Origanum Vulgare spp. hirtum), η οποία διαθέτει ασυναγώνιστο άρωμα και απαράμιλλες ιδιότητες και θεωρείται ποιοτικά ως η καλύτερη ρίγανη παγκοσμίως.

 

Κλειδί για τις ιδιότητες της ρίγανης αποτελεί η καρβακρόλη, το κύριο συστατικό του αιθέριου ελαίου του φυτού, με κύρια χαρακτηριστικά του τη δράση του ως αντισηπτικό, τονωτικό, αλλά και ανακουφιστικό κατά των εντερικών λοιμώξεων. Επίσης παρουσιάζει σημαντικές αντιμυκητιακές ιδιότητες έναντι παθογόνων μυκήτων όπως Malassezia furfur, Trichophyton rubrum and Trichophyton beigelii.

 

Όσο για τις χρήσεις της πολλές και ποικίλες. Από συντηρητικό ή ενισχυτικό γεύσης στη βιομηχανία τροφίμων και μελιτογόνο στη μελισσοκομία, ως άρτυμα αλλά και αφέψημα με θεραπευτικές, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

/ etherea συνταγές

Υλικά
½ κ.γ σουσάμι
1/4 κ.γ. σουμάκ
1 κ.γ. θυμάρι
1 κ.γ. μαντζουράνα
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. αλάτι

Μείγμα ζάαταρ

Ένα ιδανικό καρύκευμα για κεφτέδες και λαχανικά – εναλλακτικά, μπορούμε να το προσθέσουμε σε λάδι για ν’ αλείψουμε αραβικές πίτες. Κυριαρχεί στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής κυρίως λόγω των ορεκτικών αλλά και χωνευτικών ιδιοτήτων του.

Σ’ ένα τηγάνι ψήνουμε το σουσάμι μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Το ρίχνουμε σε ένα γουδί, προσθέτουμε όλα τ΄άλλα μπαχαρικά και τα αλέθουμε όλα μαζί. Αν το τοποθετήσουμε σε σφραγισμένο βαζάκι, μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και ένα μήνα.

Ελληνικα